Review: Corsair Gaming PBT double-shot keycaps (witte kleur)

Review: Corsair Gaming PBT double-shot keycaps (witte kleur)

Corsair Gaming PBT double-shot keycaps CH-9000234-WW

In deze review kijken we naar Corsair’s Gaming PBT double-shot keycaps. De keycaps zijn bedoeld voor keyboards van Corsair waarvan de onderste rij toetsen qua formaat afwijkt van wat gebruikelijk is. Maar de keycaps werken ook op enkele toetsenborden van andere fabrikanten. Lees later hierover meer.

De keycaps zijn gemaakt van PBT, wat staat voor polybutyleentereftalaat. Dit is één van de stevigste en duurzaamste plastic materialen die gebruikt kunnen worden voor de productie van keycaps. Plus, het heeft als voordeel dat het minder snel vergeeld bij blootstelling aan zonlicht. 

De term double-shot betekent dat de keycaps zijn gemaakt door twee lagen plastic samen te voegen. En omdat het opschrift van de keycaps onderdeel is van een aparte laag, betekent dit dat zelfs bij langdurig gebruik de letters niet zullen vervagen.

In deze review beoordelen we de keycaps aan de hand van de volgende zaken:

Verpakking

De verpakking is degelijk en biedt normaal gesproken genoeg bescherming om ervoor te zorgen dat de keycaps in goede staat bij je aankomen. Zeker omdat de keycaps door een stevig zwart schuimmateriaal op hun plek worden gehouden en worden afgedekt met een ander stuk schuimmateriaal dat aan de binnenzijde van de klep zit. 

Binnenzijde doos Corsair PBT keycaps.

Naast de keycaps, kan je in de doos ook een ‘keycap-puller’ vinden die het verwijderen van de oude keycaps makkelijker maakt. Deze keycap-puller is van goede kwaliteit en is flexibel genoeg om zonder problemen de oude keycaps mee vast te grijpen en van het toetsenbord los te trekken. 

Meegeleverde keycap puller waarmee je keycaps kan van je toetsenbord kan verwijderen.

Uiterlijk keycaps

De witte kleur van de keycaps oogt neutraal en niet te fel of te dof. Het opschrift op de keycaps is scherp en makkelijk te herkennen, maar de unieke letterstijl zal voor sommigen even wennen zijn. De brede en moderne letterstijl wijkt af van de klassieke stijl die je veelal ziet op toetsenborden op kantoor of school. 

Corsair witte PBT-keycaps.

Daarnaast kan het misschien even wennen zijn om te zien dat de symbolen en leestekens – zoals het apenstaartje of het vraagteken – niet boven maar rechts van de standaard invoertekens staan. Dus in de afbeelding hieronder staat het apenstaartje niet boven, maar rechts van de 2 op de keycap.

Corsair PBT-Keycap met het apenstaartje naast de 2 in plaats van boven de 2.

Corsair heeft er ook voor gekozen om de namen van onder meer de home-toets en de scroll lock-toets af te korten. Iets wat mogelijk in het begin voor verwarring kan zorgen bij mensen die niet blind de toetsen weten te vinden op hun toetsenbord (zie onderstaande afbeelding).

Toetsen zoals de home-toets of de scroll lock-toets zijn niet volledig uitgeschreven, maar afgekort tot respectievelijk HME of SLK.

Kwaliteit keycaps

Doordat Corsair’s witte PBT-keycaps uit twee lagen bestaan (double-shot), zijn ze ook een stuk steviger dan keycaps die uit één enkele laag bestaan (single-shot). Dat ze dan ook een stuk dikker zijn, wordt duidelijk wanneer je kijkt naar de afbeelding hieronder.


Een dunnere single-shot keycap (links) naast een dikkere Corsair double-shot keycap (rechts).

Corsair gebruikt PBT-plastic als materiaal voor de witte double-shot keycaps, en het eindresultaat mag er wezen. We zagen ook geen problemen met welke keycap dan ook. Echter, dit is niet altijd het geval wanneer PBT wordt gebruikt. Dit vanwege de eigenschappen van het materiaal, die het moeilijker maken om gedurende het productieproces kromtrekkingen in het plastic te voorkomen. Deze kromtrekkingen zijn vooral moeilijk te voorkomen wanneer het gaat om de wat grotere keycaps, zoals bijvoorbeeld de spatiebalk. Niettemin heeft Corsair goed werk afgeleverd. Er zijn geen kromtrekkingen te vinden en de keycaps kunnen zonder problemen op de stammetjes van je toetsenbord worden gezet.

Het gevoel aan de vingers

De keycaps hebben precies de juiste hoeveelheid textuur, waardoor ze prima aan de vingers voelen. De keycaps voelen niet te ruw aan, maar nog belangrijker, niet te glad. De lichtkorrelige textuur van de keycaps zorgt ervoor dat zelfs wanneer je tijdens een intensieve gamesessie last krijgt van zweterige handen, je minder snel met je vingers zal doorschieten en per ongelijk andere toetsen aanraakt, met een mogelijke ‘game over’ tot gevolg. 

Impact keycaps op het typgeluid

Qua geluid is er geen groot verschil tussen Corsair’s PBT-keycaps en de ABS-keycaps die oorspronkelijk met het toetsenbord werden meegeleverd. In de afbeelding hieronder kan je zien dat het verschil in geluidsniveau – uitgedrukt in decibellen (dB)­ – minder dan 1 decibel bedraagt, waarbij PBT net wat stiller is dan ABS. Gevoelsmatig klinken de PBT-keycaps wel wat dieper, maar niet stiller. 

Geschiktheid RGB-achtergrondverlichting

We zagen geen problemen bij het toepassen van de verschillende RGB-kleurenschema’s van het toetsenbord. Kort gezegd, de keycaps laten het licht goed door (zie onderstaande afbeelding).

Corsair-toetsenbord met witte keycaps en achtergrondverlichting.

Welke toetsenborden zijn geschikt

De PBT-keycaps zijn gemaakt voor Corsair toetsenborden waarvan de onderste rij toetsen qua formaat afwijkt van wat gebruikelijk is, maar ze werken ook op enkele toetsenborden van andere fabrikanten. Op dit soort toetsenborden zijn de Windows toetsen iets kleiner en is de spatiebalk iets groter. Dus houd hier rekening mee, want zelfs Corsair is voor enkele van haar nieuwe toetsenborden gebruik gaan maken van standaard Windows-toetsen en spatiebalk. 

Om het voor je makkelijker te maken om te zien of je toetsenbord geschikt is, kun je een blik werpen op de illustraties hieronder en dit vergelijken met het toetsenbord dat je wil gaan gebruiken voor de keycaps. De eerste illustratie toont een onderste rij op een standaard toetsenbord, en de tweede illustratie toont een onderste rij die hier van afwijkt, en die je kan vinden op bijvoorbeeld de Corsair Strafe MK.2 of de Logitech G710+.

Conclusie

De keycaps zijn van goeie kwaliteit en voelen prettig aan de vingers. Daarnaast zijn ze double-shot en van PBT-plastic gemaakt. Dit heeft als voordeel dat de keycaps steviger zijn en beter bestand kunnen tegen verkleuring en slijtage. De letters, cijfers en andere tekens op de keycaps zijn mooi scherp en duidelijk leesbaar, maar de gamerige letterstijl zal misschien niet iedereen kunnen bekoren. Verders zijn de keycaps zorgvuldig verpakt en is het fijn dat Corsair een keycap-puller heeft meegeleverd.

Voordat je begint te overwegen of je de keycaps moet aanschaffen of niet, controleer eerst wel of je toetsenbord geschikt is. 

Pluspunten:

  • Gemaakt van PBT
  • Double-shot
  • Letters, cijfers en andere tekens goed leesbaar
  • Fijn gevoel aan de vingers
  • Keycap-puller meegeleverd
  • Degelijke verpakking

Minpunten:

  • Alleen geschikt voor specifieke toetsenborden. Controleer eerst voor geschiktheid!

Populaire posts